• 0 коментара • Кино / Кино новини

Българско предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм

Българското предложение за 90-ите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на АФА е филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов “Слава”.


Синопсис

Кантонер открива милиони на релсите и ги предава в полицията. Държавата го възнаграждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. ПР-ката на Министерство на транспорта загубва стария му часовник модел „Слава“, който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата „Слава“ и достойнството си.

“Слава” е режисиран от Петър Вълчанов и Кристина Грозева по сценарии на Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков. Във филмът участват Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и др.

“Слава” взима участие в множество филмови фестивали по света. Филмът прави дебюта си на кинофестивала в Локарно на 4 август 2016. В България прави официалния си дебют на фестивала Киномания на 17 ноември 2016 година, като преди това е показван на фестивала Златна Роза.

В надпреварата за "Оскар" за чуждоезичен филм тази година се включва и друг филм с българско участие - миноритарната копродукция "Реквием за г-жа Й." (Сърбия, България, Македония), предложен от Сърбия.