• от • 0 коментара • Кино / На кино в 5

Какво казват критиците за “Имало едно време... в Холивуд”

Излязоха ревюта за деветия филм на Куентин Тарантино "Имало едно време... в Холивуд”, който бе представен на филмовия фестивал в Кан във вторник (21 май 2019) и доведе до шест минутни овации от публиката.С участието на Леонардо Ди Каприо, Брад Пит, Маргот Роби, Дакота Фанинг, Тим Рот, Джеймс Марсдън и Тимоти Олифант, “Имало едно време... в Холивуд” следват залязлата телевизионна звезда Рик Далтън (Ди Каприо) и неговият каскадьор Клиф Буут (Пит), докато те се опитват да станат известни във филмовата индустрия през 1969 в Лос Анджелис. Тарантино режисира филма по собствен си сценарий.

За какво е филма, Джордан Фарли за Total Film / Games Radar пише:

“Любовно писмо за лъжливо-бляскавия град от края на 69-те? История за забравен актьор и неговия каскадьор? Преразказване на убийствата на семейство Менсън? Отговорът е да на всичко по-горе.”

Стив Понд за The Wrap, го описва като:

“Голяма детска площадка, където режисьорът може още повече да фетишизира старата поп култура, да чупи неща и да наранява хора, и да донесе ококорена радост и силно чувство за извратеност към целия занаят на кинопроизводството.”

От своя страна Ерик Кон от IndieWire описва “Имало едно време... в Холивуд” по следния начин:

”Изкривен културен миш-маш, погледнат от пищния кино филтър на Тарантино”


По отношение дали филмът е по-добър или по-лош от другите ленти на режисьора, Дейвид Секстън от London Evening Standard пише:

“Ако не най-доброто в кариерата, то е изключително кариерно обобщение.”.

Джейсън Горбър от Slashfilm пише:

“По много начини, това е най-модерният и реализиран от филмите му, заключение на всички различни пастиши, които формират любовно писмо до миналото и спекулативна измислица за това, което е били могло да бъде. "

Грегъри Елууд от Collider пише:

”Може би това е първият филм на Тарантино, който ви оставя с истинско чувство - надежда.”

Не всички сравнения с по-ранната филмография на режисира са толкова ласкави, Джордан Фарли за Total Film / Games Radar пише, че Тарантино е си угажда повече от всякога и, че това е най-не-фокусираният му филм.

Ричард Лоусън от Vanity Fair пише:

"Това, което Тарантино наистина иска да прави с филма, е просто да говори за стари неща, които харесва."

Критиците са особено позитивни към декора и дизайна на продукцията, който пресъздават краят на 60-те години в Холивуд.

Роби Колин за The Telegraph пише:

"Този филм изглежда, че има най-правдоподобното, потапящо представяне на късните шестдесет години в Лос Анджелис...”
"Тарантино пресъздава Холивуд преди 50 години с фантастична детайлност и почти машина прецизност ... “,пише Оуен Глиберман за Variety.
„Производственият дизайн е безупречен; Когато Клиф кара около Бърбанк, той на практика шофира през документален филм. ”- пише още Ерик Кон за IndieWire.


Според Ричард Лоусън от Vanity Fair едно от най-големите предимства на “Имало едно време... в Холивуд” са изпълненията на Леонардо Ди Каприо и Брад Пит. Той пише:

“Те имат омагьосваща химия по между си.”

Джейсън Горбър от Slashfilm пише:

“Нито един от двамата не е бил по-добър, и вие сте свидетел на някои наистина специални изпълнения, заснети за нашето удоволствие.” Той добавя, че Ди Каприо и Пит са ”незабавима емблематична двойка”.

Ето какво казват критиците за останалите актьори:

"Марго Роби е сърцето и душата на този филм.”, казва Джордан Руими за World of Reel.
"Марго Роби дава съчувствено изпълнение като Тейт, докато играта на Дакота Фанинг е страшно зловеща" пише Питър Брадшоу за The Guardian.
“Майк Мох като Брус Лий, е връхна точка във филма с много връхни точки”, пише Джейсън Горбър от Slashfilm.
“Познати лица като Тимоти Олифант, Люк Пери, Марк Мадсен, Лена Данхам и Деймиън Люис се открояват в малки роли.”, пише Грегъри Елууд за Collider.


“Имало едно време... в Холивуд” не е без своите проблеми ето какви са те според критиците:

За Стив Понд от The Wrap, един от най-големите проблеми на филма е, че на моменти е доста бавен.

Ричард Лоусън от Vanity Fair пише:

"По време на прожекцията имаше участъци, когато бях малко отегчен ... липсата на истинска съединителна тъкан често е по-разочароваща, отколкото очарователна."
“Той започва да използва разказвача по-често, прекъсвайки мистиката показвай - не казвай, и се чудим защо. Не е ли той майстор на показването?”, пише Оуен Глиберман за Variety.
“Няма съмнение, че това е много мъжки филм”, пише Питър Брадшоу за The Guardian.

“Имало едно време... в Холивуд” излиза по кината на 9 август 2019.