• от • 0 коментара • Кино / На кино в 5

Капитан Марвел | Captain Marvel - ревю

Капитан Марвел представя най-новия герой във вселената Марвел с много екшън, хумор и тръпка.Marvel Studios стартира 2019 с Капитан Марвел, първият им соло филм за супергероиня. Главната роля е поверена на носителката на Оскар - Бри Ларсън. Капитан Марвел също е и първият филм във вселената на Марвел, който е ко-режисиран от жена, с екипа на Анна Боден и Райън Флек, които имаха трудната задача да ръководят първия филм за един от най-обичаните герои на Marvel Comics. Във филма участват още Самюъл Джаксън в ролята на Ник Фюри, Бен Менделсон в ролята на Талос, Джимон Хонсу в ролята на Корат, Лий Пейс в ролята на Ронан, Лашана Линч в ролята на Мария Рамбо, Джема Чан в ролята на Минн-Ерва, Рун Темте в ролята на Брон-Чар, Алдженис Перес Сото в ролята на Ат-Лас, Маккена Грейс в ролята на 13-годишната Карол Данвърс, Анет Бенинг в ролята на Уенди Лоусън, Кларк Грег в ролята на Фил Коулсън и Джъд Лоу в ролята на Йон-Рог.Капитан Марвел е първоначално представен като Виърс, агент на Старфорс за извънземната раса Кри. В продължение на шест години, Виърс е живее в столицата на цивилизацията на Кри - Хала и става елитен войн под нейния наставник и командир Йон-Рог. Обаче, Виърс не си спомня нищо за живота си, преди да пристигне на Хала и се бори да разбере коя е. Тя има мощни способности: супер сила, физическа издръжливост и способност да изстрелва енергия от върховете на пръстите си.

Виърс и екипът й състоящ се от: Мин-Ерва, Брон-Чар, Корат и Ат-Лас са изпратени да евакуират шпионин с важна информация. Когато мисията се обърква, Виърс се озовава в ръцете на Скрулите, раса извънземни, които могат да променят формата си - водена от Талос. Те търсят нещо в нейната памет и отключват спомени от миналото й като Карол Данвърс, които я отвеждат към планетата С-53 (Земята) през 90-те години.С помощта на агент Ник Фюри, Виърс разкрива връзката си с това, което Скрулите търсят на Земята. Те се свързват с най-добрата приятелка на Карол - Мария Рамбо и дъщеря й Моника, които показват на Карол коя е била преди да се озове без спомени на Хала. След като научава цялата истина за своето минало Карол започва да се съмнява във всичко, в което е вярвала.

Анна Боден и Райън Флек са известни със своите малко драматични филми и техния стил и талант си проличава най-добре в по-драматичните моменти в Капитан Марвел. За съжаление обаче си личи, че им липсва опит с режисирането на екшън сцени. Въпреки че някои от тях са наистина зрелищни (главно тези в космоса), повечето реалистични екшън моменти са изгубен в тъмнина или тъмни пейзажи. Много от екшън сцените са прекалено накъсани и включват твърде много близък план. Бри Ларсън се е обучавал за четири и половина часа на ден в продължение на 10 седмици, за да се подготви за бойните си сцени в Капитан Марвел, но с изключение на един двубой между нея и Джъд Лоу, повечето бойни сцени не показват добре физически способни на актьорите.

Едно от нещата, което помага на Капитан Марвел да изпъкне поне малко от всички други филми във вселената на Марвел е начина, по който историята е разказана. Вместо хронологична история за събитията, в които един обикновен човек се превръща в супергерой, филмът ни представя една история за жена, която бавно разкрива своето минало и научава как се е сдобила със супер сили. Този подход няма да се хареса на всички, но определено е интересен избор от страна на сценаристите и режисьорите.Бри Ларсън се справя брилянтно с ролята на наперен и саркастичен, но в крайна сметка добродушен герой, който е Карол Данвърс. Ларсън наистина блести в по-драматичните си сцени с Лашана Линч. Двете актриси успяват да вложат много сърце и искреност в отношенията между героите си. Приятелството между Карол и Мария е в сърцето на историята и дава на филма така необходимата му емоционална връзка с публиката. Някои от най-добрите моменти са в спокойните сцени между Ларсън, Линч и Акира Акбар в ролята на Моника Рамбо. Но Ларсън се представя добре, без значение с кого играе.Ларсън и Самюъл Джаксън в ролята на Ник Фюри си партнират толкова перфектно, че все едно са излязли от някоя екшън-комедия от 90-те. Личи си, че Джаксън се забавлява много докато ни показва забавна и невиждана до сега странна на Ник Фюри. На места Джаксън дори успява да открадне сцената от главната героиня. Това е може би филмът на Марвел с най-голямо участване на Ник Фюри и публиката научава, че има много повече зад сърдитата му, всезнаеща, авторитетна фасада. (Като например, че харесва котки.)Бен Менделсон в ролята на Талос, лидерът на Скрулите, е едно от най-запомнящите се неща във филма заедно с котката Гус. Менделсон облечен в повечето си сцени от глава до пети в латексов костюм е един от най-интересните и забавни персонажи в Капитан Марвел. Той е опасен и очарователен и внася много хумор във филма.Анет Бенинг се справя с двете си роля с лекото и представя два комплексни и чаровни персонажа. Джъд Лоу в ролята на Йон-Рог и Бри Ларсън си партнира отлично в ролите си на ментор и ученик. Кларк Грег, който се завръща във филмовата вселена на Марвел за първи път след Отмъстителите от 2012, ни припомни защо всички харесват агент Коулсън в кратката си роля.Капитан Марвел не е перфектен, но ако сте фен на филмите за супергероите, искате да гледате повече филми с жени в главните роли или просто търсите забавен и интересен филм за гледате, тогава той е точно за вас.

Освен това, Капитан Марвел ще има голяма роля в бъдещето на вселената на Марвел, историята на нейния произход е неразделна част от бъдещето на франчайза - така че феновете на Марвел не трябва да изпускат този филм.

Капитан Марвел идва в кината на 8 март 2019 година в кината на 3D, IMAX 3D и 4DX.