• от • 0 коментара • Кино / На кино в 5

Лешникотрошачката и четирите кралства | The Nutcracker And The Four Realms

Лешникотрошачката и четирите кралства е зашеметяващо и очарователно визуално пътешествие със слаб сюжет.Коледният филмов сезон започва с този приключенски фентъзи филм. Лешникотрошачката и четирите кралства е вдъхновена от създаденият по музиката на Чайковски балет — Лешникотрошачка. Самият балет е базиран на адаптацията на Александър Дюма-баща на Лешникотрошачката и царят на мишките написана през 1816 от Т. А. Хофман. Оригиналната история на Хофман е съблечена и преформулирана, за да се впишат в шаблона на Дисни. Филмът има повече общо с Алиса в страната на чудесата на Тим Бъртън и с Хрониките на Нарния от колкото с първоизточниците си.

Лешникотрошачката и четирите кралства разказва историята на младата Клара (в ролята Макензи Фой), която скърби след смъртта на майка си. На Бъдни вечер бащата на Клара дава на нея и нейните брат и сестра подаръци, които майка им е оставила, включително и тайнствена кутия за Клара. За да отвори своя подарък млада героиня трябва да намери ключ. Златна нишка, подарена ѝ на годишното коледно парти на нейния кръстник Дроселмайер (Морган Фрийман), я отвежда до така желания ключ – който бързо изчезва в странен и мистериозен паралелен свят.

Скоро става ясно, че Клара не е неизвестна в това магическо място. Майка й, Мари, е била кралица на четирите кралства и в нейното отсъствие нещата съвсем се объркали. Там тя се сблъсква с войник - лешникотрошачка (Джейдън Фоуора-Найт), със сигурност най-незначителния герой, който някога е дал името си на филм, и Захарната фея (Кейра Найтли).

Страната на снежинките, Страната на цветята и Страната на сладкишите живеят в хармония, но Захарната фея предупреждава Клара за бунтовническия лидер на четвъртото кралство — тираничната Майка Жигон (Хелън Мирън). Въпреки това, както Клара открива, истинските й врагове може да са малко по-трудни за разкриване, отколкото се предполага първоначално.Лешникотрошачката и четирите кралства има всички елементи на перфектния празничен филм пълен със забавление за цялото семейството, но въпреки че е визуално зашеметяващ и пълен със завиден талант все пак нещо не му достига. Визуалните ефекти, костюмите, дизайна на продукцията и балетната хореография не могат да компенсират за не до там оригиналния и объркан сюжет. Лешникотрошачката и четирите кралства има потенциала да каже нещо важно и уникално, но вместо това се превръща в още един от поредните предсказуеми и деривативни фентъзи филми, които излизат в последните години. Ако искате да не се разочаровате от този филм по-добре не мислете много защото на филма му липсва каквато и да е логика.

За проблемите в сюжета не помага и факта, че Лешникотрошачката и четирите кралства е продукт на двама режисьора - главните снимки са поверени на Ласе Халстрьом, а допълнителната фотография и постпродукцията са направени от Джо Джонстън. Халстрьом и Джонстън са двама напълно тонално различни режисьори. Джонстън вероятно е нает, за да влее малко екшън във филма, което е неговата специалност. Не говори добре за сюжета и факта, че Джонстън кара Том Маккарти да преработва част от сценария на Ашли Пауъл и Саймън Боуфой по време на допълнителните снимки.

Лешникотрошачката и четирите кралства вероятно ще бъдат номиниран за поне един Оскар. Костюмите и дизайна на продукцията заслужават това за чудновати творения, които показват на големия екран. Костюмите на Джени Бийвън са неописуемо красиви, всеки следващ е по-добър от предишния. Четирите кралства и викторианския Лондон са представени с уникални костюми и впечатляващата сценография на Лиса Чунг. Всичко е ярко и колоритно, героите имат свои собствен стил и това само ви кара да искате да се потопите в света на Лешникотрошачката.

Лешникотрошачката и четирите кралства е визуално зрелище, пълно с фантазия, зашеметяващи сцени и чар. Всеки кадър е пиршество за очите от забързаните, мрачни тонове на викторианската къщата в началото на филма, през бароковата веселба на Земята на цветята, Земята на сладкишите и Земята на снежинките и вдъхновената от руските катедрали столица до Четвъртото царство и неговия зловещ вид. Самите четирите кралства са цветни и разнообразни. Най-оригинално от тях е злокобното Четвърто царство, което изглежда така все едно е извадено от филм на Тим Бъртън.Героите на Макензи Фой и Джейдън Фоуора-Найт едва заемат едно измерение, но въпреки това те успяват да им вдъхнат поне малко живот.

Клара е типичната Дисни героиня бунтовник, но Фой успява да направи това да изглежда чаровно и красиво, а не досадно. Клара е борбена и има остър логичен ум, тя допада на съвременната публика без да я изкарва от историята, която се развива през миналия век.

Героят на Джейдън Фоуора - Найт няма много реплики или поне запомнящи се такива, но актьора все пак успява да рецитира сценария с достатъчно емоция, за да не бъде Лешникотрошачката буквално дървена кукла.

Кийра Найтли е в ролята на Захарната фея. Във всяка секунда от времето, в което е на екрана, зрителите не могат да откъснат очи от нея. Изглежда много се е забавлявала в ролята наподобяваща тази на Ефи Трънкет в Игрите на глада. Найтли малко преиграва и внася пакостен дух в Захарната фея, която лети наоколо с коса от захарен памук, говори с развълнуван, висок глас и на края разкрива напълно неочакваната си сприхава страна. Това определено е роля, много по-различна от тази, които някога е играла.Никога не е добър знак, когато най-добрата сцена в невероятно скъпоструващ филм е частта, където филмът спира за балетно представление. Но истинският практичен театрален декор и невероятната балерина Мисти Коупланд правят това неизбежно. Красивият балет, който разказва историята на откриването на кралствата от майката на Клара е най-красивия, сложен и интересен момент в целия филм. Лешникотрошачката и четирите кралства трябваше да бъде толкова вълшебен, колкото тази сцена. Това е наистина единствената част, която наистина улавя същността на класическата история и балет.

Лешникотрошачката и четирите кралства може да бъде малко страшна от време на време. Кралят на мишката, например, е огромна мишка направен а от стотици нормални мишки. Не може да се каже, че екипа за специални ефекти не е оригинален. Иначе филмът не включва много насилие, в по-голямата си част включва само играчки с не-опасни оръжия.

В заключение производственият дизайн, костюмите и специалните ефекти наистина правят всичко магическо. Макензи Фой е правилната комбинация за ролята на главна героиня. Актьорския състав включва Кийра Найтли, Хелън Мирън и Морган Фрийман и въпреки че това не е най-добрия им филм си струва да бъдат видян. Но за съжаление... историята на филма Лешникотрошачката и четирите кралства е една доста голяма заплетена бъркотия.