• 0 коментара • Кино / Кино новини

Marvel Studios и Sony няма да работят заедно по Спайдър-Мен

В шокиращ обрат на събитията, Marvel Studios вече няма да участва в производството на филми за Спайдър-Мен.


Sony имаше безпрецедентна сделка с Marvel Studios, която позволи на Питър Паркър да стане част от изключително популярната кино вселена на Марвел. Том Холанд дебютира като Спайдър-Мен през 2016 в “Първият отмъстител: Войната на героите” и изигра ролята още четири пъти, включително в два успешни самостоятелни филми. Последният филм с Холанд “Спайдър-мен: Далече от дома” се превърна в най-големия филм на Sony за всички времена в боксофиса.

Според Deadline, Marvel Studios и Кевин Файги вече няма да продуцират филми за Спайдър-Мен. Това става, след като двете страни не успяха да постигнат споразумение, което би дало на Marvel "дял за съфинансиране". Според доклада Sony отхвърли оферта от Disney - „споразумение за съфинансиране 50/50 между студиата“. Вместо това, от Sony се надявали просто да продължат условията на първоначалното споразумение, в което Marvel да получи скромните пет процента от първоначалната печалба на филмите, както и всички приходи от мърчандайзинга, но от Disney не са съгласни.

Шефът на филмовото студио на Sony Том Ротман и президентът на Marvel Кевин Файги преговарят от месеци. В крайна сметка никоя от страните не е била готова да отстъпи достатъчно, за да се постигане споразумение, което доведе до разпадането на партньорството и отстраняването на Файги от неговата продуцентска роля във всеки бъдещ филм на Спайдър-Мен от Sony.Sony отговориха на новините, че Marvel Studios вече не участват във филмите за Спайдър-Мен, като прехвърлиха цялата вина върху Disney. В изявление, споделено с THR, говорител на Sony Pictures сподели разочарованието на студиото от края на работната им връзка с Marvel Studios и президента Кевин Файги. След острите критики от феновете към Sony след тази новина, в изявлението си студиото прехвърли вината върху Disney за краят на Спайдър-Мен в най-големия филмов франчайз за всички времена. Sony твърди, че Файги е просто прекалено зает да работи по проекта.

„Голяма част от днешните новини за Спайдър-мен погрешно характеризират дискусии относно участието на Кевин Файги във франчайза. Разочаровани сме, но уважаваме решението на Disney да не го накара да продължи да бъде водещ продуцент на следващия ни филм за Спайдър-Мен ", заяви говорител на Sony. „Надяваме се, че това може да се промени в бъдеще, но разбираме, че многото нови отговорности, които Disney му е възложил - включително всичките им ново добавени герои на Marvel - не му позволяват да работи по IP-то, което не притежават. Кевин е страхотен и ние сме благодарни за помощта и напътствията му и оценяваме пътя, който ни е помогнал да изградим и ние ще продължим. "

Режисьорът Джон Уатс и Холанд все още работят по два самостоятелни филма за Спайдър-Мен, които ще бъдат под наблюдението на Ейми Паскал от Sony. Според Variety обаче е възможно Sony и Marvel да постигнат нова сделка.Разделянето на Marvel и Sony означава също, че човекът-паяк на Том Холанд вероятно ще напусне изцяло от кино вселена на Марвел, само месеци след като “Спайдър-мен: Далече от дома” загатна за бъдещето на героя в нея. Неговото отсъствие вероятно ще остави значителна дупка в измисления свят, особено по петите на края на сюжета за Тони Старк ина Робърт Дауни-младши и Стив Роджърс на Крис Евънс в тазгодишния „Отмъстителите: Края“.

Sony има правата върху филма на Спайдър-мен от 1999 г., ера, в която Marvel се възстановява от фалит и разпродава редица свои герои на филмови студия. През изминалите десетилетия Marvel си връща правата за повечето си герои, като Спайдър-Мен е най-популярният герой, който не принадлежи на студиото. В допълнение към Спайдър-мен, Sony има правата върху редица герои, свързани с Спайдър-мен, като Венъм. Том Харди участва като Венъм в едноименния филм през 2018 г., който спечели 856 милиона долара в световен мащаб и се работи по продължението му. Студиото също работи по филм за Морбиус с Джаред Лето, който също герой от митоса за Човека-паяк.