• 0 коментара • Кино / На кино в 5

Мери Попинз се завръща | Mary Poppins Returns

Практически перфектната бавачка - Мери Попинз се завръща в едно не до там перфектно продължение.


След 54 години бавачка с уникални магически способности се завръща отново на големия екран. Мери Попинз се завръща е директно продължение на оригиналният класически филм от 60-те години. Филмът е вдъхновен от книгите на Памела Травърз.

Действието на филма се развива в Лондон през 30-те години на ХХ в. по време на Голямата Депресията, 24 години след оригинала. Майкъл Банкс (Бен Уишоу) работи в банката, където е работил и баща му, и все още живее на улица „Черешово дърво“ №17 с трите си деца, Анабел (Пикси Дейвис), Джорджи (Джоуел Доусън) и Джон (Натаниел Сале), и тяхната икономка Елън (Джули Уотърс). Следвайки традицията на своята майка, Джейн Банкс (Емили Мортимър ) се бори за правата на работниците и помага на семейството на Майкъл. Когато семейството преживява загуба на техен близък, Мери Попинз (Емили Блънт) магически се появява отново в живота им и с помощта на Джак (Лин-Мануел Миранда) връща радостта и щастието в дома им.

Сюжетът главно се придържа към формулата на първия филм, но определено нещо му липсва. Оригиналният филм има песен за хвърчила, така че новия филм има песен за балони. През 1964 Дик Ван Дайк е танцуващ коминочистач, а през 2018 Лин-Мануел Миранда е танцуващ фенерджия. В оригинала има анимационен сегмент в тебеширена рисунка на тротоара; Мери Попинз се завръща има анимационен сегмент в илюстрацията на порцеланова купа. И така всеки момент от първия филм ще има някакъв съответен момент във втория.В оригинала големите емоционални сцени са свързани със отношенията на децата Банкс с баща им работохолик, който в край на сметка научава магията да прекарва време с децата си и просто да пуска хвърчило. В Мери Попинз се завръща публиката трябва да съчувства на семейството за починалата майка или може би да се страхува да не загубят къщата си. Загубата на майката изглежда има голямо влияние върху децата и Майкъл поне в началото на филма, но след анимираната част тя напълно е забравена.

Възможността семейството да загуби домът си също трябва да ни накара да съчувстваме на главните герои, но от самото начало знаем, че един филм на Дисни няма да завърши с главните действащи лица на улицата. Тази сюжетна линия съществува единствено и само за да имаме злодей, който да бъде победен в лицето на Колин Фърт като Уилям Уедърол Уилкинс, и за да имаме драматичен финал. Що се отнася до емоционалното ниво на сюжета новият филм не може да се сравнява с този от 60-те.

Мери Попинз се завръща е режисиран от Роб Маршал. Маршал е майстор на мюзикълите – негово дело са хитовите кино-мюзкали Чикаго и Вдън горите. Този опит, плюс познанията на Маршал като сценичен изпълнител, хореограф и режисьор, се отплаща в първият му изцяло оригинален мюзикъл създаден за големия екрана.Музиката и песните във филма са на композитора Марк Шейман (Лак за коса) и автора на текстове Скот Уитман (Лак за коса). Но нито една от песните не създава толкова силно първо впечатление, като тези в оригиналния филм, но може да отбележим, че има някои прекрасни мелодии. Звученето им е като класическа музика на Дисни с модерен привкус. Миранда получава шанс да покаже уменията си за рапиране. Като цяло музиката във филма не може да се сравнява с тази на Братята Шърман от оригинала, но е далеч от ужасна или пък скучна.

Емили Блънт не се опитва да копира легендарната Джули Андрюс в класическата и роля и вместо това създава своя версия на Мери Попинз. Тя придава на героинята лукав, уверен чар без да намалява нейния строг, британски дисциплиниращ нюх. Блънт позволява на Мери да се забавлява и да се наслаждава, но никога да не излиза извън контрол, което е важна част от героя. Може да кажем, че Емили Блънт е може би най-доброто нещо в този филм.

Към енигматичната бавачка на Блънт се присъединява нейният приятел Джак, изигран от Лин-Мануел Миранда – оптимистичен фенерджия, който ѝ помага да внесе светлина и живот по улиците на Лондон. Миранда подобно на предшественика си Дик Ван Дайк има ужасен акцент и очарова публиката със сценичното си присъствие. Това е първата голяма роля в Холивуд за Миранда, с която завладява публиката с голямата си харизма и невероятното изпълнение на някои от най-сложните музикални сцени във филма.Бен Уишоу влиза в ролята на скърбящия баща Майкъл Банкс и има една от тъжните песни във филма. Емили Мортимър е в не до там запомнящата се роля на Джейн Банкс. Джули Уотърс участва като икономката Елън, един от завръщащите се герои във филма и един от комедийните му елементи.

В ролите на трите нови деца в семейство Банкс са Пикси Дейвис (Домът на мис Перигрин за чудати деца), Натаниел Сале (Игра на тронове) и дебютантът Джоуел Доусън. Подобно на първия филм децата актьори са стабилни и на места много добри.

Колин Фърт е в ролята на клиширания злодей банкер Уилям Уедърол Уилкинс, който почти със сигурност ще забравите още в първите пет минути след като гледате Мери Попинз се завръща.Мерил Стрийп се появява за пет минути в лентата като ексцентричната братовчедка на Мери, Топси, която има …. май руски акцент.

В края на филма, Анджела Лансбъри играе продавачката на балони в съвсем не нужна сцена, след кулминацията на филма.

Дик Ван Дайк като г-н Доус и неговата единствена сцена във Мери Попинз се завръща са изключително важни както за решаването на проблемите на семейство Банкс така и за това този филм да е не до там перфектно продължение, а не един от най-незапомнящите се филми тази зима.

Мери Попинз се завръща е филм, който ще ви остави с много въпроси и малко отговори. Феновете на оригиналният Мери Попинз със сигурност ще оценят този филм. Актьорският състав се справя отлично с това, което трябва да направят. Емили Блънт и Лин-Мануел Миранда очароват и почти могат да ви накарат да забравите недостатъците в сюжета. Няма никаква причина Мери Попинз да се завърне, но определено не е най-лошият филм излязъл тази година и ако имате деца на тях вероятно ще им хареса.