• 0 коментара • Кино / На кино в 5

Мисията невъзможна: Разпад | Mission: Impossible – Fallout

Мисията невъзможна: Разпад е малко нелеп, вълнуващ, добре изглеждащ и забавен филм


Този юли Том Круз отново се превъплъщава в супершпионина Итън Хънт в Мисията невъзможна: Разпад. Екшън шпионският филм е шестият от 22-годишната поредицата Мисията невъзможна. Обикновено след толкова много продължения на блокбъстър те стават все по-лоши, Разпад е едно от малкото изключения и може би най-вълнуващият и интересен филм до момента.

Кристофър МакКуори се завръща като режисьор и сценарист на Мисията невъзможна: Разпад. МакКуори става първият човек, заставал начело на два филма от поредицата. Разпад е директно продължение на предишния филм в серията - Мисията невъзможна: Престъпна нация от 2015.

Към Том Круз се присъединяват отново Саймън Пег, Винг Реймс, Алек Болдуин, както и завръщащите се от предишния епизод Ребека Фъргюсън и Шон Харис. Фъргюсън заедно с Мишел Монахан, която изигра съпругата на главния герои в Мисията невъзможна 3, стават първите два женски персонажа, които се завръщат за следващ филм. Към актьорския състав се включват още Хенри Кавил, Анджела Басет и Ванеса Кърби.Злодеят от Мисията невъзможна: Престъпна нация, Соломон Лейн (Шон Харис), се завръща за да направи всичко възможно Итън Хънт (Том Круз) да страда. Супершпионинът и неговия екип от АНМ, Бенджи (Саймън Пег) и Лутър (Винг Реймс), се състезават срещу часовника, за да спрат последователите на Лейн да придобият и взривяват три ядрени оръжия. Хънт ще трябва да работи с агента на ЦРУ Аугъст Уокър (Хенри Кавил) и да разбере какво иска загадъчният британски агент Илса Фауст (Ребека Фъргюсън).

Сюжетът на Мисията невъзможна: Разпад е доста прост - Итън Хънт трябва да спре последователите на анархиста Соломон Лейн да взривят атомни бомби, докато междувременно различни фракции се опитват да се сдобият с плутония и със самия Лейн, а големият обрат във филма е ясен още от самото начало. Както всички предишни ленти от поредицата и Разпад е леко нелеп, но все пак успява да компенсира с вълнуващи екшън сцени и забавни моменти. За разлика от някои други екшън филми Разпад не се притеснява да пусне по някоя шега от време на време и дори успява да разсмее публиката два-три пъти.Действието в Мисията невъзможна: Разпад се разгръща с бързи темпове. МакКуори определено знае как най-добре да режисира екшън сцени, филмът е пълен с някои от най-ненормалните и естетически аранжирани екшън моменти някога снимани за големия екран. Круз в ролята на Хънт скача по покривите в Лондон, участва в преследване с мотоциклет по кривите улици на Париж, бие се с мутри в тоалетната на нощен клуб, скача от транспортен самолет с парашут в гръмотевична буря и пилотира хеликоптер в преследване в планините на Кашмир.

Мисията невъзможна: Разпад е пълен с бойни сцени с реалистичните удари и действие, което си личи, че не е редактирано до неузнаваемост, което е толкова обичайна манипулация в днешно време. Практическите ефекти, т.е. реалните неща, които компютърът никога не е докосвал, са най-голямата сила на този филм. Много по-лесно може да са приеме, че героят е наистина в опасност и може да бъде наранен, когато не изглежда така сякаш е във видео игра. МакКуори третира Хънт като боксова круша и това си личи. Персонажът на Круз изглежда уморен, ранен и никъде не си мислите, че нещо е твърде невероятно и невъзможно (като за шпионски филм все пак) по време на бойните сцени. Круз и другите му каскадьори, координатори и хореографи без съмнение са успели да създадат най-вълнуващите екшън моменти във франчайз и може би дори в целя жанр без да разчитат на визуални ефекти.Както екшън сцените стават все по-впечатляващи и по-впечатляващи, така и техният фон става все по-великолепен и по-великолепен. Мисията невъзможна: Разпад ще ви накара да искате да посетите Париж, Лондон и планините в Кашмир, Индия. Тези невероятни дестинации помагат много на екшън сцените и преследванията, като ги карат да изглеждат свежи и реалистични. Наистина пейзажът в тези филми никога не е бил по-зрелищен.

56-годишният Том Круз не се спира в Мисията невъзможна: Разпад. Актьорът спринтира на максимална скорост по покривите на Лондон, участва в преследвания с мотоциклети в Париж и сам пилотира хеликоптер и едновременно с това управлява камерите в сцена от филма. Да не забравяме и факта, че си счупи крака при една от каскадите за филма. Може да се говори много за Круз, но си личи, че за Разпад не е щадял усилия.Хенри Кавил успява добре да изиграе ролята на “чукът” на ЦРУ - Аугъст Уокър, макар че на моменти диалога му да звучи адски скован. Ролята на съперника на Хънт е може би една от най-добрите появи на Кавил на големия екран. Дори може да се каже, че всички проблеми, които мустакът му причини във филма Лигата на справедливостта са си стрували. Кавил някак съумява да представи Уокър като харизматичен и чаровен и в същото време брутален и безсърдечен.

Ребека Фъргюсън в ролята на Илса Фауст и е може би най-добрият герой във франчайза. Фъргюсън добре показва мистериозността на Фауст и ни кара да се чудим каква е нейната мотивация, докато тя сама не ни каже.

Винг Реймс продължава да е монументален в ролята на Лутър Стикел. Саймън Пег както винаги добавя голямо количество смях в ролята си на Бенджи Дън. Най-смешните реплики са поверени на него. Ванеса Кърби показва нова своя страна в ролята на Бялата Вдовица, пленителна и фатална жена с неясни мотиви.В Мисията невъзможна: Разпад има достатъчно запомнящ се екшън на фона на невероятни локации и задоволително ниво на интрига между героите за интересен сюжет, което го прави перфектен за големия екран, а още по-добре за IMAX.

Има слух, че след 22 години поредицата Мисията невъзможна най-накрая е към своя край. Ако това наистина е така поне френчайзът ще завърши с може би най-добрия блокбъстър, който е създала до момента. Трудно е да си представим по-добър и по-подходящ край от Разпад, но вратата е оставена широко отворена за още филми в серията. Ако супершпионинът Итън Хънт се появи отново на големия екран всички, които работят по проекта със сигурност ще имат невъзможната мисия да го надминат.