• от • 0 коментара • Кино / На кино в 5

Ралф разбива интернета | Ralph Breaks the Internet

Ралф разбива интернета” показва, че киберпространството е място, където мечтите могат да се сбъднат, но също могат и да станат кошмари. Филмът показва как Мрежата разкрива най-доброто и най-лошото в хората и ни учи за ценностите на истинското приятелство.С премиерата на “Разбивача Ралф” на 2 ноември 2012 г. филмът се превръща в най-касовата премиера за филм на Дисни, считано към момента. “Разбивача Ралф” печели наградата на Гилдията на продуцентите за най-добра анимация, както и пет награди „Ани“. Филмът печели още приз за най-добра анимация от Асоциацията на кинокритиците от телевизията, радиото и интернет изданията, както и награда за изключителни постижения в кастинга на анимационен филм от Асоциацията на кастинг режисьорите в Америка. Получава приз от Kids’ Choice Awards за любим анимационен филм. Има номинация за „Оскар“ и „Златен Глобус“ за най-добра анимация.

Сценарият на “Ралф разбива интернета” е дело на Фил Джонстън и Памела Рибон. Филмът събира отново режисьора, продуцента и съсценариста на “Разбивача Ралф". Режисьори са Рич Муур и Фил Джонстън, продуцент е Кларк Спенсър. Те са и създателите на тоталния блокбъстър “Зоотрополис” през 2016 г., като си партнират с Байрън Хауърд и съсценариста и сърежисьор Джаред Буш.Изминали са шест години от събитията в първия филм, където главният герой Ралф доказа, че е не е просто злодей от видеоигра и спечели сърцата на своите приятели и зрители. Неговото приятелство с Ванилъпи е също толкова силно, колкото и преди, но на сладката състезателка ѝ е омръзнало от всекидневните еднакви писти в нейната игра “Сладка треска” и Ралф решава да я изненада, като прави ново предизвикателство. Това обаче съвсем обърква нещата и довежда до повреждането на играта, а единственият шанс за поправянето ѝ е да намерят резервната част, като се впуснат в приключения в непознатия Интернет. Но разходката в него и различните му разсейващи и отвличащи вниманието забави или опасности се оказва по-трудно, отколкото Ралф и Ванилъпи са си представяли.

Светът, в който се озовават, е изпълнен с всички известни сайтове, които познаваме като Google, Amazon, eBay, Snapchat, Pinterest и много други, изобразени по много забавен и подходящ начин, сякаш Интернет е метрополис с блестящи зали, величествени сгради и страшни задни улички. Опасностите от сърфирането в мрежата също са представени - вируси, тъмната” мрежа, виртуални приятелства, измамни реклами, като по този начин филмът кара по-големите зрители да се замислят за своята безопасност и тази на своите деца докато са в Мрежата.

По пътя си Ванелъпи и Ралф се срещат с Шанк, която е герой в игра стил Grand Theft Auto. Очарована от играта, пълна с нови предизвикателства и непредвидени моменти, Ванилъпи иска да остане там, а това съкрушава Ралф и го подтиква към зли постъпки. Но връзката между тях двамата е толкова силна и трогваща, че въпреки препятствията, те естествено си остават най-добри приятели.Интересен момент във филма е попадането на Ванелъпи е в сайта на Дисни, където се среща с всички принцеси и това довежда до някои смешни моменти и шеги, както и доловима критика за половите стереотипи сред героите на Дисни.

Ралф разбира интернета” е едно забавно приключение за малките зрители, а и за големите, въпреки че на тях може би ще им се стори доста продължителен (1 час и 56 минути). Филмът се стреми да обхване всички части от Мрежата, както и да остави послание за истинското приятелство и до голяма степен успява, като през това време е една забавна, трогателна и подходяща анимация за феновете на оригинала и новодошлите.