• 0 коментара • Кино / Кино новини

Скарлет Йохансон съди Дисни заради "Черната вдовица"

Скарлет Йохансон съди Дисни заради излизането на "Черната вдовица" в платформата Дисни+.


Според WSJ Йохансон е подала иск срещу Дисни във Върховния съд на Лос Анджелис, като е посочила, че пускането на “Черната вдовица” в Дисни+ е в нарушение на договора ѝ. В жалбата на Йохансон се казва, че Дисни е пожертвал бокс офис потенциала на филма, за да развие своята стрийминг услуга.

В иска се казва отчасти, че "Дисни умишлено е накарал Марвел да наруши договора, без да има основание за това, за да попречи на г-жа Йохансон да реализира пълната полза от сделката си с Марвел”. Посочва се още, че когато Йохансон е подписала договора си с Марвел, на “Черната вдовица” е било гарантирано широко разпространение в кината.


"Защо Дисни се отказва от стотици милиони долари приходи от боксофиса, като пуска филма в кината в момент, когато знае, че пазарът на киносалоните е "слаб", вместо да изчака няколко месеца, за да се възстанови?", се пита в жалбата. "Според информацията и вярванията, решението за това е взето поне отчасти, защото Дисни е видяло възможност да популяризира водещата си абонаментна услуга, използвайки филма и г-жа Йохансон, като по този начин привлече нови месечни абонати, запази съществуващите и утвърди Дисни+ като задължителна услуга в един все по-конкурентен пазар."


В жалбата се посочва още, че след като е взето решението за изпращане на "Черната вдовица" в стрийминг платформата, Дисни не е направил опит да промени договора. "Дисни и Марвел до голяма степен пренебрегнаха г-жа Йохансон, като я принудиха да подаде този иск", се казва в жалбата.

В съдебния иск Йохансон заявява, че "Черната вдовица" не се е представила добре в световния боксофис заради Дисни+, като до момента е спечелила малко над 318 милиона долара. Макар че си осигурява най-големия дебют на северноамериканския пазар в епохата на пандемията - 80 млн. долара, това е малко за заглавие от филмовата вселена на Марвел. През втория си уикенд филмът отбеляза огромен спад от 68% в Северна Америка. Много други филми също отбелязаха огромни спадове през последните седмици.

Дисни отговори на новината за съдебния иск, подаден от Скарлет Йохансон заради пускането на филма "Черната вдовица" в Дисни +.

Брукс Барнс, репортер на The New York Times, сподели изявлението на Дисни в Twitter. От Дисни твърдят, че са спазили изцяло договора на Йохансон, и също така посочват, че заплатата на Йохансон не е била засегната негативно, а напротив - била е по-голяма заради пускането на филма в Дисни+. Прочетете пълното изявление на Дисни по-долу:


"Тази жалба е неоснователна. Искът е особено тъжен и притеснителен поради бездушното пренебрегване на ужасяващите и продължителни глобални последици от пандемията от COVID-19. Дисни спази изцяло договора на г-жа Йохансон и освен това пускането на "Черната вдовица" по Disney+ с Premier Access значително увеличи възможността ѝ да получи допълнително възнаграждение към получените до момента 20 млн. долара."

Новината идва в навечерието на премиерата на друг филм на Дисни - "Круиз в джунглата", с Дуейн Джонсън и Емили Блънт, който ще излезе в САЩ както в кината, така и на Premier Access.