Всичко, което трябва да знаете за Шазам!

Добави коментар

Ако искаш да спасиш света – кажи вълшебната дума!„Всяко хлапе си мечтае да стане супергерой“, казва режисьорът на „Шазам!“ Дейвид Ф. Сандбърг. „В света на нашата история, в който съществуват Супермен и Батман, Били Батсън е едно хлапе, чиято мечта се сбъдва“.

Но за Били има една уловка – той не само се сдобива със суперсили, той става възрастен – поне външно изглежда така – с най-могъщото име: ШАЗАМ е съкращение с първите букви на Соломон, Херкулес, Атлас, Зевс, Ахил и Меркурий.

Зад външността на супергероя Шазам се крие едно палаво сираче, опитващо се да намери своето място под слънцето, което не знае нищо за такива герои, да не говорим как да бъде един от тях. Това е уникалното в този герой, отбелязва

Сандбърг и добавя: „Той се сдобива със силите си в резултат на магия. Били е просто дете, но точно защото е с чиста душа и силен дух, той е избраният. Той е шампионът. Именно това ме привлече към проекта“.

Звездата Закари Леви казва, че комбинацията от всички аспекти на историята е толкова завладяваща за него.

„Да, историята е за Били Батсън, който се превръща в най-силния човек на Земята и неин защитник тъкмо в момент, когато ще се сблъска със свръхестествени сили на злото, на които трябва да се научи как да се противопостави. Но всъщност това е страхотна история за съзряването, в която има и семейни мотиви, и много екшън“.

За Леви участието в „Шазам!“ – филм за сбъдването на мечтите – потвърждава, че животът имитира изкуството... или може би обратното. Трудно е да се каже кои мечти стават реалност – на Шазам или неговите собствени.

„Все по-често попадаме на персонаж, който се превръща в супергерой, той се сдобива с невероятни сили, всички се нуждаят от него и той си мисли: Супер, пак ли трябва да спасявам света?“, обяснява Леви. „Но Били Батсън е зашеметен, и това превръща Шазам в един от малкото супергерои в цялата комикс вселена, които са развълнувани от възможността да бъдат супергерои. Знаех, че това ще улесни максимално актьорската ми задача, защото нямаше как да скрия вълнението си от това, че вдъхвам живот на Шазам“.


“Шазам!“ отбелязва втория опит на продуцента Питър Сафрън в жанра на супергероите, след миналогодишния, невероятно успешен хит „Аквамен“. Макар да признава, че има прилики между двамата герои, които се борят да намерят своето място в съответните светове, Сафрън казва:

„Всяка от екранизациите на DC може – и трябва – да се откроява с различен стил. Героите живеят в различни светове, а при Шазам ни хареса идеята за комбинирането на здрав екшън с елементи на невероятна комедия. Това, което лично на мен ми допада в „Шазам!“, е моментът със сбъдването на мечтите, идеята, че всеки може да стане супергерой. Баща ти не трябва да е милиардер, не е нужно да идваш от планетата Криптон“.

За Сафрън освен това е удоволствие да работи със Сандбърг, специалист по хорърите, който навлиза във вселената на DC.

„Дейвид стана невероятно популярен със своите филми на ужасите“, продължава Сафрън. „Не гасете светлината“ и „Анабел 2: Сътворение“ бяха посрещнати с одобрение от критиците и постигнаха комерсиален успех. Сега с „Шазам!“ зрителите ще открият, че той притежава и невероятен комедиен талант“.

Хенри Гейдън е автор на уникалния, зареден с много екшън и забавни моменти сценарий, по сюжет, който той и Дарън Лемке адаптират по комиксите.

„Чел съм комикса на Джоф Джонс New 52“, спомня си Гейдън“, „след това прочетох The Power of Shazam! на Джери Ордуей от 90-те и няколко по-стари книги. Веднага прозрях привлекателността на историята и героите и насочих вниманието си към всички тези неща, за които обичам да творя. Наслаждавах се да пиша от гледната точка на едно дете, опитвайки се да разсъждавам като един 14-годишен хлапак, изненадващо сдобил се с тези сили, който не се пита: „Как мога да спася света?, а „Какви яки неща мога да правя?“

Леви потвърждава, че когато сценарият на „Шазам!“ попада в ръцете му, „Не можех да го оставя! Прочетох го, просто прелистих страниците и само си повтарях: да, да, да, да, да, още веднъж да, сто пъти да. Той разказваше историята на супергероя, историята на детето, една семейна история... и всичко това подправено с хумор и много сърдечност“.Освен Леви, от екипа подбират интригуваща група актьори – възрастни и деца – за главните роли, от опитни ветерани като Марк Стронг в ролята на суперзлодея д-р Тадеуш Сивана и Джимон Хонсу в ролята на даряващия сили магьосник, до познати лица като Ашър Ейнджъл в ролята на Били Батсън и Джак Дилън Грейзър в ролята на Фреди Фрийман, Фейт Херман, Грейс Фултън, Иън Чен и Йован Арманд допълват актьорския състав.

Заснет почти изцяло в Торонто – във вътрешността му и много често навън в смразяващата канадска зима – Сандбърг е заобиколен от прекрасен творчески екип, като с повечето от неговите членове е работил и преди, включително с оператора Максим Александър, художника Дженифър Спенс и дизайнера на костюми Леа Бътлър. Сандбърг споделя:

„Имахме късмет да работим с най-добрите професионалисти, местни от Торонто, както и екипа по каскади на „Аквамен“, дошъл директно от Австралия, като всички в него са работили по доста големи продукции... Наистина разполагахме с най-добрите от най-добрите“.

Споделете