Човекът, който познаваше безкрайността (2016)


С великолепни изпълнения на звездата от ”Беднякът милионер” Дев Пател и носителя на „Оскар” Джеръми Айрънс, ”Човекът, който познаваше безкрайността” разказва историята на Шриниваса Рамануджан – индийският математик, чийто принос към теорията на числата, верижните дроби и безкрайните поредици е революционен.

Началото на XX в. Рамануджан се ражда в скромно семейство в Мадрас, но въпреки че възможностите за човек с неговия произход не са много, той успява да се озове в Кеймбридж. Там неговите визионерски теории привличат вниманието на английския математик Г. Х. Харди. Шансът да работи в същите аудитории, където Айзък Нютън е формулирал законите на движението и универсалната гравитация е сбъдната мечта за Рамануджан, но се оказва и кошмар. Колегите му, неспособни да видят отвъд тъмната му кожа и непознатата им култура, го обиждат и унижават, а Харди изисква от него безчет доказателства преди да му позволи да публикува труда си.

Едно от най-забележителните достойнства на този филм е начинът, по който прави новаторските и сложни теории на Рамануджан разбираеми дори и за несведущи. Още по-важно е представеното във филма трудно, но искрено приятелство между Рамануджан и Харди, което се развива от отношения между суров ментор и буйно протеже до респект между равни.

Оригинално заглавие: The Man Who Knew Infinity

В ролите: ,

Къде го дават?

ДрамаБиографичен

Продължителност: 108 минути

Премиера: 29.04.2016

 7.2/10 200

MPPA: PG-13

Човекът, който познаваше безкрайността

Споделете

Напишете коментар
Човекът, който познаваше безкрайността

За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.

Коментарите се преглеждат и одобряват от модератор.