Австрийският актьор Феликс Камерер - новата звезда на европейското кино

Добави коментар

Актьорът Феликс Камерер е сред изгряващите звезди на европейското кино. Австриецът прави впечатляващ дебют на големия екран с главната роля във военния епос "На Западния фронт нищо ново", който е сред сериозните претенденти за киноотличията в тазгодишния награден сезон.

Феликс Камерер в  "На Западния фронт нищо ново”

Феликс Камерер в "На Западния фронт нищо ново”

Германската продукцията вече спечели седем приза БАФТА, сред които и това за най-добър филм. Има номинации и за "Оскар" в девет категории. Британските отличия са смятани за важен индикатор за евентуалните отличници на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която ще ги обяви на 12 март в Лос Анджелис.

"На Западния фронт нищо ново" жъне успехи, а младият актьор Феликс Камерер, превъплътил се в ролята на Паул Боймер, става все по-популярен. Той е на 27 години, но лицето му, чието излъчване се определя като бебешко, създава впечатление за още по-млад мъж.

"На Западния фронт нищо ново" - екранизация на едноименния роман на Ерих Мария Ремарк, е първият филм, в който участва Камерер. Досега кариерата му се развива на театралната сцена.

Роденият във Виена актьор споделя пред Би Би Си, че темите, засегнати в книгата от 1929 г. и респективно в кинопродукцията, са много актуални днес заради руското нашествие в Украйна.

"Мисля, че това просто ни показва отново, отново и отново, че войната не спира", казва той.
Феликс Камерер в  "На Западния фронт нищо ново”

Феликс Камерер в "На Западния фронт нищо ново”

Написвайки книгата, Ремарк се основава на личния си опит, придобит по време на Първата световна война. Историята е разказана през погледа на тийнейджъра Паул Боймер, който доброволно и с ентусиазъм тръгва на фронта със свои приятели, изпълнен с надежда да се превърне в герой, но бързо разбира, че реалността е съвсем различна, а битката за оцеляване е жестока. Режисьор на актуалната киноверсия е Едвард Бергер, като това е първата, направена в Германия адаптация на творбата на Ремарк.

През 1930 г. книгата е екранизирана за първи път в САЩ и тогава печели две награди "Оскар", включително за най-добър филм. Вторият филм е заснет през 1979 г.

Феликс Камерер е роден в семейството на изявени австрийски оперни изпълнители. Според него изборът на професията му е бил предопределен. "Заради родителите си израснах на сцената, в гримьорните и концертните зали", споделя актьорът в интервю за "Варайъти".

"Първо, исках да бъда режисьор, оператор или дори физик, въпреки че съм зле с математиката. След това обаче започнах да играя в младежки театрални трупи и на 17 години разбрах, че актьорството е нещото, което искам да уча".
Феликс Камерер в  "На Западния фронт нищо ново”

Феликс Камерер в "На Западния фронт нищо ново”

След като четири години учи тънкостите на театралното майсторство в Академията за драматични изкуства "Ернст Буш" в Берлин, Камерер е избран лично от драматурга Забрина Цвах да се присъедини към престижния Бургтеатър във Виена. По нейно настояване съпругът й - продуцентът на "На Западния фронт нищо ново" Малте Грюнерт, гледа младия актьор в една от постановките на театъра. Толкова силно е впечатлен от таланта му, че го кани на кастинг за главната роля в "На Западния фронт нищо ново" и лично го препоръчва на режисьора Едвард Бергер.

"Дължа на Цвах, че съм тук", не крие Феликс Камерер. "Съпругът й дойде да гледа една пиеса, видя ме на сцената и много хареса това, което направих. Така всичко започна всичко - случайно".

Макар и за първи път на снимачната площадка, младият актьор споделя, че бързо е успял да превключи от спецификите на театъра към тези в киното. По време на подготовката за снимките, която продължила около шест месеца, той се запознал с много подробности от военния период, за да успее да улови и представи възможно най-правдиво същността на войник от началото на 20-и век.

"Тренирах много предварително", казва 27-годишният актьор. "Мисля, че това наистина допринесе за реалистичното усещане на филма… Наистина тичахме в калта и студа, екипирани с 40 килограма оборудване", допълва той.

Изгряващата звезда на европейското кино Феликс Камерер не разкрива какъв е следващата продукция, по която ще работи. Но споделя, че иска да участва в "не просто щастлива история, а проект, който ни разказва за човечеството, за историята.., за нещата, които не разбираме за себе си. Нещо, което те кара да си кажеш: "Имахме нужда от този филм".

Споделете