• от • 0 коментара • Кино / На кино в 5

Бъмбълби | Bumblebee

"Бъмбълби” е може би най-добрият филм от франчайза "Трансформърс".“Трансформърс" се нарежда като 13-тата най-скъпа филмова поредица с общо спечелени около 4,3 милиарда долара от всичките пет филма.

След впечатляващия първи филм, франчайзът "Трансформърс" бързо се превърна в един от най-критикуваните от последните години, особено след появата на “Последният рицар” през 2017 г., който без колебание може да се причисли към най-лошите филми през последните години. Той е и последният режисиран от Майкъл Бей. И точно заради увлечението на Бей към още по-грандиозни експлозии, многобройни безсмислени битки, прекаленото много CGI сцени, продуктово позициониране и объркан сюжет, всеки следващ филм бе все по-неуспешен от своя предшественик, оставяйки публиката разочарована.

От своя страна “Бъмбълби” е разказ в доста по-малък мащаб, има сюжет, който е напълно ясен и последователен и оставя у зрителя голяма доза приятни чувства. Този филм е много необходимото, грабващо те и забавно преживяване, от което франчайзът на “Трансформърс” толкова отчаяно се нуждаеше.Режисьорът Травис Найт, известен като основател и лидер на анимационните студиа LAIKA в Портланд (също и режисьор на „Кубо и пътят на самурая“ ), пое управлението, но това, което може би наистина изигра важна роля за “Бъмбълби” е, че Кристина Ходсън е единственият сценарист. Тя направи аутоботите и десептиконите нещо повече от просто гигантски купчини метал. Всеки от тях има свои собствени отличителни и уникални личности и характерни черти. Тези роботи изобразяват истински човешки емоции, а може би точно това им е липсвало през цялото време.

Главната роля, играна от жена се оказва друг ключов елемент в плюс на франчайза. Очарователната Хейли Стайнфелд в ролята на Чарли доказва, че е достоен главен герой, който да изстреля филма на върха. Тя съдържа невероятна топлина и енергия в образа си, обичайните за тийнейджърите чувства и мисли, но също уравновесеност и баланс. Тази женски роля е много по-оформена и възхитителна от всичко, което поредицата ни е предложила досега.Историята ни отвежда на планетата Кибертрон 20 години преди събитията от първия филм, където се води войната между аутоботите и десептиконите. Бъмбълби е изпратен на Земята от Оптимус Прайм, за да защити планетата и да създаде нова база за аутоботите. За съжаление Бъмбълби (или Б-127) се приземява точно по време на военна тренировка, водена от Джак Бърнс (Джон Сина) - командир на тайна правителствена организация в САЩ, известна като Сектор 7. Лошият късмет продължава да го съпътства и той е последван на Земята от някои десептикони, решени да разберат къде са оцелелите аутоботи. След тежкото поражение от преследвачите му, загубената си памет и отнетия му глас, Бъмбълби е принуден да се укрие като се трансформира в стар Volkswagen Beetle.

Но най-накрая късметът му се променя, тъй като Би е открит от Чарли Уотсън (Хейли Стайнфелд), 18-годишен тийнейджър, който все още не може да преживее неочакваната смърт на баща си. Двамата бързо завързват приятелство, от което следват редица забавни сцени. Приятелството на Чарли и Бъмбълби е наистина трогателно. Те са огледала един към друг, тъй като и двамата изпитват чувство на загуба и се опитват да намерят своя път. В по-голямата си част филмът е съсредоточен върху тяхната връзка, която със сигурност ще ви разчувства и докосне.Това малко странно дуо скоро се превръща в трио, след като хлътналият съсед на Чарли - Мемо (Джордж Лендеборг Младши) се натъква на голямата ѝ тайна. Нещата са на път да станат много по-сложни, тъй като двамата безмилостни десептикони Шатър (озвучавана от Анджела Басет) и Дропкик (озвучаван от Джъстин Теру) пристигат на Земята и с хитрост се обединяват със Сектор 7 (което е доста глупав ход от страна на американците), за да унищожат Бъмбълби веднъж завинаги.

Забелязваме и по-хумористичен тон на филма, който също е подобрение в сравнение с неговите предшественици. Главният виновник за смеха по време на прожекцията е Бъмбълби, както сигурно се досещате. Джон Сина в ролята на Джак Бърнс също често е центърът на много от тези сцени. Във филма той обаче изглежда като малко противоречив герой. В един момент той изглежда като добър човек, а след това в следващата сцена - не и така през цялото време.

Като цяло смело може да се каже, че “Бъмбълби” е може би най-добрият филм от всичките досега. Той е едно прекрасно преживяване дори за тези, които не са фенове на поредицата и тези, които като цяло никога не са гледали някои от предишните филми. А истинските фенове могат най-накрая да си отдъхнат и да се насладят на един стойностен “Трансформърс” филм.