"Дюн 2": Малката роля на Аня Тейлър-Джой с голямо значение

Добави коментар

В "Дюн: Част втора" Аня Тейлър-Джой има кратка, но запомняща се роля, която е ключова за бъдещето на франчайза.

Аня Тейлър-Джой във “Викингът”

Аня Тейлър-Джой във “Викингът”

​Аня Тейлър-Джой е Алиа Атрейдс в "Дюн: Част втора"

Аня Тейлър-Джой играе малка, но важна роля в "Дюн: Част втора”, подготвяйки почвата за по-голяма роля в бъдещите филми, ако поредицата продължи. Героинята ѝ, Алиа Атреидес, играе важна роля в книгите на Франк Хърбърт и може да стане ключов играч във франчайза.

В "Дюн: Част втора” Аня Тейлър-Джой озвучава Алиа, неродената сестра на Пол Атрейдс, която може да разговаря телепатично с майка си Джесика благодарение на Водата на живота. Виждаме Алиа само във виденията на Пол, но нейното присъствие направлява изборите на Джесика във филма.

Аня Тейлър-Джой във "Вещицата"

Аня Тейлър-Джой във "Вещицата"

​Алиа Атрейдс в книгите на Франк Хърбърт

В книгите Алиа Атрейдс е дъщеря на херцог Лето Атрейдс и лейди Джесика. Тя се ражда на пустинната планета Аракис след смъртта на баща си. Поради излагането на майка ѝ на меланжа от подправки по време на бременността ѝ, Алиа развива уникални умствени способности, включително ясновидство и способност да вижда спомените на предците си. Като възрастна тя е предан съюзник на Пол, а по-късно става регент на децата му.

Ребека Фъргюсън в  "Дюн: Част втора"

Ребека Фъргюсън в "Дюн: Част втора"

​Бъдещето на Аня Тейлър-Джой в “Дюн 3”

Въпреки че първоначално е второстепенна фигура в "Дюн", Алиа заема централно място в продължението, "Месията на Дюн". Тя помага на брат си Пол, бори се срещу заговор против семейството ѝ и дори се влюбва във възкръсналия Дънкан Айдахо. Потенциален трети филм вероятно ще проследи тази част от нейната история. По-късно в поредицата книги обаче Алия е покварена от злодея барон Харконен. Този обрат отваря вратата за бъдещи филми, дори след третата част, които да превърнат Алия в злодей.

Мия Гот в ролята на Хариет Смит и Аня Тейлър-Джой в ролята на Ема Уудхаус в “Ема”

Мия Гот в ролята на Хариет Смит и Аня Тейлър-Джой в ролята на Ема Уудхаус в “Ема”

© Focus Features

​Коя е Аня Тейлър-Джой?

Аня Тейлър-Джой е известна със завладяващите си изпълнения в разнообразни филми. Тя прави своя пробив с ролята си във високо оценения от критиката филм на ужасите "Вещицата" (2015), където играе млада жена, заподозряна в вещерство. След това се снима в психологическия трилър "На парчета" (2016 г.) и продължението му "Стъкления" (2019 г.), като демонстрира способността си да пресъздава сложни персонажи. През 2020 г. получава признание и международна популярност за ролята си на шахматния вундеркинд Бет Хармън в минисериала на Нетфликс The Queen's Gambit. Оттогава Тейлър-Джой се е снимала в разнообразни филми като "Последна нощ в Сохо”, “Викингът”, “Ема” и “Менюто".

Дюн: Част втора

Продължение на "Дюн" от 2021.

Херцог Пол Атреидес се присъединява към фреманите и започва духовно...

Споделете