• от • 0 коментара • Кино / На кино в 5

Хелоуин | Halloween

Оригиналният “Хелоуин" подлуди феновете на ужасите, когато се появи в кината на 27 октомври 1978 г.Режисиран от Джон Карпентър, филмът е направен с бюджет за по-малко от половин милион долара, но печели зашеметяващия приход от 47 милиона долара. Хорорът от 1978 г. става толкова успешен, че стартира поредица от продължения и превръща Майкъл Майърс в икона на ужасите. Новият 2018 “Хелоуин” ни кара да забравим за всички останали филми и да се върнем към първообраза. Филмът се явява като едно истинско негово продължение, обещавайки ни последна среща между Лори Строуд (Джейми Лий Къртис) и маскирания убиец Майкъл Майърс (Джеймс Джуд Кортни/ Ник Касъл).

Трябва да забравите всички останали 9 филма без оригинала. Всеки път, когато Майкъл е бягал от затвори, болници или психиатрични клиники. Това, че Лори Строуд възкръсна в “Хелоуин: 20 години по-късно” и това, че тя всъщност обезглави Майкъл, който също се завърна от мъртвите 4 години по-късно. Забравете и Хелоуин II от 1981 г. - също смятан за пряко продължение на оригинала, тъй като се вписва точно там, където той свършваше.

Режисьорът е Дейвид Гордън Грийн ("Ананас Експрес", "Ваше височество”), а сценаристи заедно с Грийн са Дани Макбрайд и Джеф Фрадли. “Хелоуин” 2018 е пълен с множество препратки и класически хорър сцени, включително страховитата оригинална музика и надписи стил “тиквени фенери”, но старият сюжет на филма на Карпентър се преобръща по доста интересен начин: сега Майърс е жертвата, а Лори - ловецът. Водещата идея за Лори и Майкъл, които се нуждаят един от друг дава на историята истинско напрежение. И двамата чакали с десетилетия, за да имат възможността да убият другия. И двамата знаейки, че повторната им среща е неизбежна и че няма да се успокоят, докато тя не се състои.

Винаги близо до огнестрелно оръжие и обсебена от Майкъл Майърс, Лори е прекарала последните 40 години живеейки с посттравматичен стрес. Тя е превърнала дома си в крепост с една единствена цел - да се предпази и да убие този “не-човек”.С помощта на киномайстора Майкъл Симъндс, режисьорът Грийн възпроизвежда емоционални образи и ужасяващи действия от първия филм, докато напрежението не достигне крайната си точка. Дава на филма остър, мастилен контраст, който прави Майърс да изглежда по-зловещ от всякога. Сценарият предоставя множество възможности за визуално динамични стряскащи сцени, включително и светлинен сензор за движение. Майкъл преследва жертвите си с почти свръхестествени умения и внезапно се появява сякаш физичните закони не съществуват. По този начин баналните крайградски и селски райони се превръщат в места изпълнени със заплаха.

Майкъл Майърс е почти митичният злодей - чудовищното въплъщение на чисто зло, което няма чувства на емпатия, разбиране или разсъждение.

След като убива сестра си, когато е на шестгодишна възраст, той прекарва последните 55 години, с изключение на бягството през 1978г., в психиатрична институция, в която е бил първият пациент на д-р Лумис. Убиецът се превръща в обект на очарование дори и за новия си психиатър д-р Саран (Халюк Билгинер), защото отказва да изрече нито една дума от момента на неговото залавяне.Майкъл, разбира се, успява да избяга и още веднъж тръгва по улиците на Хадънфилд в деня на Хелоуин. Друг е въпросът защо някой си е помислил, че е чудесна идея да бъде прехвърлян в друг затвор точно по време на този празник.

В този момент Лори Строуд очаква завръщането му, за което се е подготвяла в последните 40 години. Тя живее сама в дома си крепост, оборудвана с видеонаблюдение и множество оръжия, молейки се за възможността да го спре веднъж завинаги. Не е изненада, че това е довело до напрегнати отношения и отчуждение с нейната дъщеря Карън (Джуди Гриър), но добри, макар и тайни взаимоотношения с внучката си Алисън (Анди Матичек).

В края на филма ролята на Джейми Лий Къртис е истински въздействаща, като са избегнати клишетата, до които пост-травматичният стрес може да доведе. Когато Къртис хваща юздите, филмът прави повече от достатъчно, за да оправдае своето съществуване.

Все пак не си мислете, че това ще е последната среща на ужасяващия маскиран убиец и травмираната Лори. "Хелоуин" е поредното доказателство, че иконите на ужасите никога не умират.