• 0 коментара • Кино / На кино в 5

Всичко, което трябва да знаете за „POKÉMON: Детектив Пикачу“

Пикачу говори! И това е само началото.Детектив Пикачу

Както всички фенове знаят, Пикачу е Покемон, и без значение колко изразителни са Покемоните със своята външност, действия, език на тялото и специални сили, те са лингвистично ограничени до това единствено да повтарят своето име. Необяснимо обаче, случаят не е такъв с това бързодвижещо се, дребно същество с шапка като на Шерлок Холмс - детектив Пикачу.

Това може да се дължи на ефекта на кофеина, на силна амнезия или на неговата наелектризираща личност, но този светло жълт частен детектив не спира да приказва. Пробвайте да му затворите устата.

В началото на историята детектив Пикачу се опитва да разгадае сложна и заплетена мистерия, че дори не може да си спомни как е започнало всичко, но няма да си поеме дъх, докато не я разнищи. Какво е станало с неговия партньор Хари Гудман? И защо изведнъж може да комуникира на човешки език, така че един човек - синът на Хари, Тим – може да го разбира?

„Детектив Пикачу е цапнат в устата“, казва Райън Рейнолдс, който допринася към главната роля със своята прецизност, стил и непочтително чувство за хумор. „Той се отнася сериозно към всичко. Наистина е уникален герой сам по себе си. Имам предвид това, че той все пак прилича на малка памучна топка“.
„Работил съм и преди по филми, в които героите впоследствие са компютърно анимирани, но никога не съм виждал такъв вид взаимодействие с подобен мащаб“, допълва той. „Това е нещо много специално. Когато видите тази напълно истинска версия на живия Пикачу на екрана, имате чувството, че може просто да протегнете ръка, да го докоснете и да го прегърнете. Но не го прегръщайте. Не нося отговорност за последствията в такъв случай“.
„Влюбих се в тази история“, казва режисьорът Роб Летърман. „Тя е много сърдечна и е наистина уникална. Подхождате към подобен проект с уважение към направеното и с желание да представите нещо ново. Пикачу е различен в този филм, заради историята, която разказваме, и света, в който той живее“.


Покемоните

„POKÉMON: Детектив Пикачу“ представя любимата в цял свят Покемон поредица в свежа и интригуваща светлина. Създаден така, че да допадне на всички фенове, и изпълнен с много изненади, филмът представя Пикачу и безброй Покемони както никога досега: триизмерни компютърни създания, всеки със свои уникални отличителни черти и бойни сили, изцяло вписващи се в един свръхреален свят. В същото време оригиналната, стопляща сърцето история и забавни герои може да се харесат на зрителите по целия свят, независимо дали са запознати с всички етапи от еволюцията на Покемоните или могат да назоват всеки от над 800-те вида – много от тях споделят екрана с детектив Пикачу, включително Псайдък, Лудиколо, Снъбул, Скуиртъл, Бълбазаур, Джиглипъф, Ейпом, Ликитънг, Мистир Майм... и неуловимия Мюту.

Летърман, който е и сценарист на филма, заедно с Дан Хернандес, Бенджи Самит, Дерек Конъли и Никол Пърлман, признава:

„Съществува прекрасното наследство от Покемон анимации и видео игри, но след като щяхме да правим нов Покемон филм, искахме той да заеме своето подобаващо място сред тях. Искахме да сме сигурни, че той ще остане верен на духа на Покемон и че ще следва установените правила, така че запознатите с тях да го оценят, а също така да е отворен към по-широка публика и зрители, които може би за първи път се докосват до тази вселена“.
„Това е една вълнуваща концепция и логично развитие. Все едно те оживяват на екрана“, допълва той. С тази цел режисьорът се спира на качеството и характеристиките на 35 милиметровата лента, освен това използва реални места колкото се може по-често с идеята всичко във филма да изглежда съвсем автентично.

Пресъздадени до последния детайл с техните точни размери, форми и части, детектив Пикачу и неговите приятели Покемони живеят със своите човешки партньори в единствения по рода си Райм Сити – общност, изградена върху основите на фундаменталното правило за „хармония между хората и Покемоните“, от нейния основател, щедрият милиардер Хауърд Клифърд, игран от Бил Най.Сюжетът

Очарователният Пикачу се сблъсква по един забавен начин с неистовото му желание да бъде сериозен детектив. А озвучаването от страна на Рейнолдс е първокласно. „Невероятно забавно е да гледате голям мъж като Рейнолдс да преправя гласа си за това малко, невероятно сладко същество. Изглежда абсурдно, но се получава съвсем истинско“, допълва режисьорът.

Приключението започва, когато 21-годишният Тим Гудман, пристига неохотно в Райм Сити, за да приключи делата на своя отчужден баща Хари, частен детектив, изчезнал безследно – и смятан за мъртъв – по време на последното си разследване. След като влиза в апартамента на Хари, Тим е развълнуван от досега си с живота на човек, който никога не е познавал. Там той се запознава с бившия партньор на Хари, детектив Пикачу, представител на старата школа, който не спира да дърдори, пуска тъпи и клиширани шеги. Тим е завладян от идеята, че Хари може да е жив и че той и този супер отворен детектив Пикачу може да обединят сили за да го намерят. Оказва се, че Тим разбира езика на Покемоните, а това е една мистерия...

Мисията на Тим в компанията на дребния детектив е увенчана с други открития, не само за баща му, но за приятелство и смелост, за себе си и за своето бъдеще. Той ще открие значимостта на втория шанс и как може да се възползва от него.

„В този филм има всичко“, казва Смит. „Той е смешен и глупав по начин, който според мен ще накара възрастните да се почувстват като деца. Има драма и мистерия. Тя е балансирана и съвсем истинска, има и смислена история, която ще допадне на хората. Именно това ми хареса“.
„Джъстис и аз изживяхме мечтата на всеки фен на Покемон“, добавя Катрин Нютън, която е негова партньорка във филма в ролята на начетената амбициозна млада репортерка Луси Стивънс, която също е отдадена на идеята да открие Хари по свои собствени причини. „Още щом прочетох сценария, бях напълно завладяна от него“.

В крайна сметка усилията на Тим да открие Хари го приближават по-близо до баща му, отколкото е предполагал. Кайл Бойтер от Legendary Pictures, който е продуцент на филма, заедно с Мери Парент от Vice Chairman of Creative и продуцентите Хиденага Катаками и Дон МакГоуън от The Pokémon Company, казва:

„Нашият филм е за магията на живота, която се появява, когато решите да влезете в контакт с някого. Няма значение кой си, всички имаме своите тежки моменти и понякога е трудно да ги преодолеем, и точно така се чувства Тим, когато отива в Райм Сити. Не иска да допуска никой до себе си. Но той става приятел с детектив Пикачу, който е зареден с оптимизъм и това го амбицира да се опита да открие баща си. Така че донякъде това е много вдъхновяваща история за отношенията между баща и син и че никога не е късно да дадеш втори шанс. Децата, които са израснали, събирайки картите, смятат, че става въпрос за уникалната им връзка с техните Покемони, така че това е основната тема, но и отдаване на почит към самия бранд“.The Pokémon Company

Точно в тази връзка, приносът и подкрепата от страна на The Pokémon Company е от особено значение.

„Роб и всички в Legendary помнеха тази любима и популярна марка“, казва продуцентът Хиденага Катаками. „Те искаха да подходят с уважение, въпреки че имаха пълната творческа свобода да се забавляват и да направят един завладяващ филм, което ние приветствахме. Пикачу е невероятно разпознаваем по целия свят и мисля, че хората ще се радват да видят този популярен Покемон в различна светлина в един напълно уникален образ, благодарение на Роб и Райън Рейнолдс“.

Цунеказу Ишихара, президент на The Pokémon Company и изпълнителен продуцент на филма, е съгласен и казва:

„Филмът като цяло комбинира всичко познато за Покемоните, разказвайки история, която ще допадне на широк кръг публика. Също като марката Pokémon, това наистина е филм, който ще достави удоволствие на всички, независимо дали млади и стари, дългогодишни фенове или такива, които за първи път се докосват до света на Покемон“.

Бонус за феновете са забавните разговори на детектив Пикачу с Тим, които разкриват мислите на Пикачу. Както Али Мендес, друг от изпълнителните продуценти на филма, отбелязва:

„Да разберем какво мисли Пикачу е съвсем нова идея. Например Бълбазаур чуваме само да казва „Бълбазаур, Бълбазаур“. След като детектив Пикачу вече може да ни превежда какво точно означава това, така имаме възможност да разберем повече за живота на тези Покемони и да проникнем по-дълбоко в техния свят, както никога досега“.

В цялата история е втъкана основната идея за света на Покемоните, техните фенове и марката като цяло, а именно тази за усъвършенстването. Точно както тези невероятни същества могат физически да се преобразяват в свои по-могъщи версии, Летърман отбелязва:

„Един от основните принципи в този специален свят е, че Покемоните изваждат на повърхността най-доброто от човечеството чрез отношенията, които създават, и заедно всички те могат да се превърнат в по-добри версии на самите себе си. Именно това ме привлече към проекта и е водещо в цялата история“.